Avenbok (Carpinus betulus) är ett lågt träd som blir ungefär 5-10 meter högt om det får växa fritt. På svenska är avenboken även känd som annbok och vitbok. Den är dock inte någon bok, eller ens särskilt nära släkt med de äkta bokarterna.
Avenbok passar bra som häckväxt och används för både låga och höga häckar. Avenboken är lättklippt, tål beskärning bra och kan till exmepel bli en mycket tät häck eller formklippt solitär buske. Under åren som häcken växer upp räcker det med att klippa sidogrenarna; man behöver inte börja klippa toppskotten förrän häcken är så hög som man vill ha den.
Avenbok har sedan långt tillbaka använts som hög häckväxt och för formklippta buskar i delar av Europa. I en fransk formell trädgård av typåen bosquet är avenboken ett klassiskt inslag, och ett prima exempel på detta är trädgårdarna i anslutning till slottet Versailles.
I Sverige förekommer vild avenbok bara i de sydligaste delarna av landet, men som odlad hålls den en bit längre upp än så, vanligen som häck eller buske i trädgårdar och parker. Den är härdig till och med växtzon fyra.
Nej, avenboken (Carpinus betulus) tillhör inte familjen Bokväxter (Fagaceae) utan ingår i familjen Björkväxter (Betulaceae). Exempel på släkter i familjen Björkväxter är Avenboksläktet, Björksläktet, Alsläktet och Hasselssläktet.
Namnet avenbok är alltså lite förvirrande, och det förekommer tyvärr att folk köper fel. De vill ha någon slags bok till sin trädgård, till exempel Fagus sylvatica, och tänker att avenbok borde passa.
En häck av den vanliga boken Fagus sylvatica och en avenbokhäck är inte samma sak, så det gäller att veta vad man vill innan man slår till och köper massor av häckplantor till trädgården.
Den här artikeln handlar om arten avenbok (Carpinus betulus), men i trädgårdshandel kan du även stöta på kultivarer. Innan du köper en kultivar är det bra att skaffa information om just den kultivaren, eftersom den kan skilja sig från arten vad gäller till exempel utseende och skötselråd.
Exempel på vanliga kultivarer:
Avenbok är härdig till och med växtszon fyra i Sverige. I det vilda förekommer avenbok bara i Skåne, Blekinge, södra Halland, södra Småland och Öland, men som odlad växt brukar den överleva längre norr ut och väster ut än så.
Avenbok kan hantera flera olika typer av jord, inklusive både bördig jord, mager jord, sandjord och lerjord. Det är bra om jorden dränerar väl, och om du vill ge dina avenbokar bästa möjliga förutsättningar ser du till att jorden är näringsrik, mullrik och väldränerande.
Avenbok är förhållandevis tolerant mot salt i jorden.
Avenbok föredrar sur jord, men tolererar vanligen även neutrala och svagt basiska jordar. Ett pH-värde över 7.5 rekommenderas inte.
Man bör inte låta jorden torka ut helt. Under torrperioder kan man behöva vattna så pass ofta som två gånger i veckan, även om man vattnar rejält varje gång.
Gödsla under våren, så att avenboken har gott om näring under tillväxtsäsongen.
Den vanligaste metoden för att anlägga en ny avenbokhäck är att köpa plantor, snarare än att plantera frön. Det går dock att använda sig av frön om man har tid på sig, och avenboken brukar producera gott om frö. Värt att veta är att det är vanligt att fröna inte börjar gro förrän under våren under andra året efter att de planterats.
Om man anlägger en avenbokhäck med hjälp av plantor går det bra att plantera dem under hösten eller våren. Förbättra gärna den vanliga trädgårdsjorden jorden innan plantering, så att den blir mer näringsrik och dränerar bättre.
För att uppmuntra häckplantorna att växa rakt upp brukar man stödja dem med bambupinnar eller liknande under de första åren. Utan stöd kan plantorna börja luta innan de hunnit rota sig ordentligt, särskilt om de utsätts för starka vindar. Vill man inte ge varje planta en egen bambupinne kan man istället slå ned stödpålar med 5-10 meters mellanrum och dra bindslang mellan dem. Dra slangen zigzag mellan plantorna, både fram och tillbaka, så att varje planta till slut står i en ögla och inte kan luta sig långt i någon riktning. Varning: Om plantan blåser mot bindslangen kan skavsår uppstå.
Skötseltips för en nyplanterad avenbokshäck:
Om du vill kan du ta tillvara en del av det du klipper bort från din avenbok och använda som sticklingar. Tag 15-20 cm långa sticklingar, repa bort bladen på den nedre halvan, och plantera dem i krukor med sandig torvjord. Det är bäst att sätta sticklingarna utmed krukans kanter. Håll jorden fuktig. Ställ inte sticklingarna i direkt sol.
Medlemmar av släktet Carpinus, inklusive avenboken, är värdväxt för vissa larver i släktet Lepidoptera, larver som sedan förpuppas och blir till fjärilar eller nattfjärilar.
Här är några exempel på fjärilslarver som gillar avenbok:
Avenbokens naturliga utbredningsområde är Europa och delar av västra Asien.
De äldsta bevisen på förekomst av avenbok i Sverige är från cirka 2 500 år f Kr, då den spred sig till södra Sverige från Danmark. Avenbok anlände alltså tämligen nyligen om man jämfört med många andra av de vilda lövträden i Sverige.
Vid tiden kring vår tideräknings början (år 0) var avenboken spridd över hela Götaland, men sedan ändrades klimatet och blev kyligare vilket fick avenbokens utbredningsområde att minska igen. Nu för tiden växer avenbok vild i Skåne, Blekinge, södra Halland, södra Småland och Öland. (Den odlas dock även på platser längre norr ut än så, huvudsakligen som häckväxt.)
Den största förekomsten av vild avenbok hittar vi i Skåne och Blekinge. Den växer vanligen tillsammans med bok och ek.
Det är inte så vanligt att avenbok är en av de dominerande trädarterna i en skog, men det finns undantag, och ett av dem hittar vi här i Sverige, närmare bestämt i naturreservatet Halltorps hage på mellersta Ölands västkust. Skogen i reservatet är en rest av den ädellövskog (Strandskogen) som förr täckte stora delar av Ölands västra kust. Avenboken är för övrigt Ölands landskapsträd.
Bland de träd som växer vilda i Norden har avenbok ett av de allra hårdaste träslagen, och det passar för att tillverka föremål som kommer att utsättas för hårt slitage, till exempel verktygsskaft, skärbrädor, huggkubbar, hyvelbänkar, nötknäppare och pianohammare. Traditionellt har avenbokträ – ofta kallat vitbok – använts för att tillverka bland annat kugghjul och andra maskindelar. Det förekom också att vitbok lades in som golv i industrilokaler. Numera har avenbok, som färgats svart, blivit ett alternativ till ebenholts för pianotangenter.
Att virket är så hårt innebär dock också att det är svårt att bearbeta. Värt att tänka på är också att vitbok krymper mycket vid torkning, och har en tendens att röra sig mycket när luftfuktigheten varierar. Det är mycket slitstarkt mot nötning, men har låg motståndskraft mot röta. Avverkning, sågning och torkning bör ske under den kalla säsongen för att minska risken för rötangrepp. Därefter kan man impregnera veden om man vill för att ge extra skydd.
Av de träd som växer vilda i Sverige producerar avenboken ved med det allra högsta bränslevärdet per volymenhet, och nere i kontinentaleuropa har avenbok under lång tid haft en stor betydelse som ved. Avenbokved brinner långsamt och elden blir mycket varm. Man kan lätt föryngra avenbok med stubbskott för att producera mer ved.
I delar av Europa, inklusive England, har man sedan långt tillbaka hamlat avenbok. Numera sker det huvudsakligen av estetiska skäl eller som naturvård.