Bukettspirea

Bland arterna i släktet Spirea är bukettspirean den som oftast används för häckar. Den får lite grövre grenar än sina släktingar och dess lite mer robusta växtsätt gör att den passar bra som häck.

Bukettspirea rekommenderas inte om du vill ha en hårt formklippt häck. Det går att beskära den medelhårt, men finast brukar den bli på platser där den får växa mer fritt och har utrymme att breda ut sig i sidled. Dess naturliga växtform är att vara en rikt förgrenad buske där grenarna – som blir översållade med klasar av snövita blommor under blomsäsongen – välver sig.

Bukettspirea med fördel kan användas när man vill ha en buske som välver sig över något, till exempel över ett lågt staket eller en liten stenmur. Förutom att användas som häck fungerar bukettspirea också för buskage eller som solitär.

Bukettspirean är inte bara ett vackert inslag i trädgården, utan den är också en bra källa till snittblommor för buketter. Några långa grenar av bukettspirea översållade av blommor placerade i stor vas pryder definitivt sin plats i hemmet.

Utbredningsområde

Bukettspirean kommer från Kina.

Systematik

Vissa experter anser att bukettspirean är en egen art, Spirea canatoniensis, medan andra listar den som en hybrid vid namn Spirea x vanhouettei.

Spirea är ett släkte inom familjen rosväxter (Rosaceae).

Kultivarer

Det finns flera kultivarer av bukettspirea, och de kan skilja sig från arten / hybriden på olika vis. Om du är intresserad av att köpa en kultivar rekommenderar vi därför att du skaffar information om just den, så att du vet vad som gäller när det kommer till punkter som växtsätt, blommor, växtzoner, jordmånskrav och hur plantan tas om hand på bästa sätt.

Ett exempel på en kultivar av bukettspirea som blivit populär i Sverige är ´Goliath´.

Beskrivning

Växtsätt

Bukettspireor brukar hålla sig under 1.5-2 meters höjd, men ibland blir de högre än så. De kan klippas för att hållas på den höjd man vill ha. På bredden kan de bli 1,5-2,5 meter.

Blad

Bukettspirean får ett friskt mörkgrönt bladverk som utgör en vacker kontrasterande bakgrund mot den snövita blomklasarna.

Det här är en lövfällande buske, men under vissa omständigheter håller den kvar bladen så länge att den räknas som semi-städesgrön. Vanligast är dock att bladen skiftar färg till gula och röda nyanser på hösten och sedan faller av.

Bladen är 2-6 cm långa. Tre nerver löper från basen.

Blommor

Bukettspirean är berömd för sina blomklassar, som kan liknas vid små buketter. Grenarna kan bli översållade av dessa små buketter, vilket gör en bukettspireahäck till ett tydligt blickfång i trädgården och en vacker inramning till gröna uterum.

Blomningen startar vanligen i maj/juni.

Blomman är enkel, har fem vita kronblad, är bara någon centimeter stor och har både ståndare och pistill. Ståndarna är kortare än kronbladen.

Tips! Om du vill ha en bukettspirea som får dubbla blommor istället för enkla, ta en titt på kultivaren ´Flore Pleno´.

Frön

Fröna sitter i baljkapslar.

Att sköta om en häck av bukettspirea

Växtzon

I Sverige är bukettspirea härdig i växtzon I-VI.

Sol

Bäst utveckling brukar man få om man planterar bukettspirea i ett soligt läge, men halvskugga brukar också fungera.

Vind

Häckar av bukettspirea brukar vara tåliga mot vind.

Snö

Tung snö kan skada grenarna, så ta bort den regelbundet när det snöar mycket och låt den inte byggas upp.

Jordmån

Det här är en anpassningsbar buske som är bra på att överleva i olika jordtyper, men om du vill ge din bukettspirea bästa möjliga förusättningar ser du till att den får näringsrik och mullrik jord som inte är tung och som dränerar väl.

Vattning

När en bukettspirea väl har etablerat sig brukar den överleva torrperioder även utan vattning, men att vattna rekommenderas ändå. Det är bäst om jorden aldrig får torka ut helt utan fortfarande är lite fuktig när nästa vattning sker.

Gödsling

Brist på näring kan göra att bukettspirean drar ned på mängden blommor. För att säkerställa att din häck har tillräckligt med näring för att blomma rikligt även nsäta säsong, gödsla direkt efter blomperioden.

Plantering

Bukettspirea planteras vanligen på hösten eller på vår/försommar. Det brukar att fungera att plantera den ända in i juni.

Att ha bukettspirea som häck

  • Lämpligt plantmängd är 3-4 plantor per löpmeter när du anlägger en häck av bukettspirea.
  • Gallra häcken och tag bort skadade och fula grenar på vårvintern, innan tillväxten har kommit igång igen.
  • Klipp häcken direkt efter blomningen, för att gynna nästa års blomanlag.
  • Det här är inte en buske som rekommenderas för den som vill ha en strikt formklippt häck – då är till exempel buxbom eller avenbok betydligt mer passande. Buskspirean kommer till sin rätt när man ger den lite mer frihet och låter grenarna behålla sitt naturliga välvda växtsätt.
  • Om du vill hålla din bukettspireahäck lite mer strikt kommer du att behöva lägga extra omsorg på uppbyggnadsbeskärningen. Klipp häcken rejält på vårvintern, formklipp den direkt efter blomningen och putsa den i augusti. Att den ökar i höjd med max 20 cm under en tillväxtsäsong är lämplig takt – ökar den mer än så på höjden så klipp av överflödet.

    När häcken hunnit bli mer etablerad räcker det vanligen med formklippningen efter blomningen och putsningen i augusti.