Snabblänkar
Häckberberis (Berberis thunbergii) är en blommande buske som används som både solitär, för grupper och för att skapa häckar. Den har gröna blad på sommaren, och på hösten pryds den av höstfärgade blad i kombination med starkt röda, glansiga bär.
Det här är en förhållandevis lättskött buske som är enkel att forma med hjälp av beskärning.
Häckberberis började importeras från Japan till Europa på 1800-talet, och arten har fått sitt vetenskapliga namn efter Carl Peter Thunberg – en av Linnés lärljungar. På grund av sitt vetenskapliga namn är den också känd som Thunbergs berberis.
Det naturliga utbredningsområdet för häckberberis är Japan och delar av östra Asien. Det är oklart om den är vild eller bara förvildad i Kina.
Nu för tiden är häckberberis förvildad i Nordamerika, och räknas som en invasiv art där.
Ja, bären är ätliga, och i delar av Mellanöstern är det vanligt att använda bären i matlagningen. I butiker som säljer livsmedel från den regionen kan det hända att du hittar dem torkade. Som torkade är de mycket syrliga. Dess persiska namn är zereshk.
Det finns vissa arter inom släktet Berberis som är lätta att blanda ihop med B. thunbergii om man inte granskar dem noga. B. vulgaris som växer här i Europa och B. canadensis som hör hemma i Nordamerika är två exempel. B. thungbergii får, till skillnad från B. vulgaris och B. canadensis, sina blommor i umbels, det vill säga blomställningen består av ett antal korta blomstjälkar (pedicels) som sprider ut sig från en gemensam startpunkt, ungefär som ekrarna i ett paraply.
Plantera häckberberis där du vill ha en lättskött buske som är lätt att forma och som kan bli ordentligt tät. Den passar som både solitär, grupp och häck. På våren och sommaren är den grön och fin, och på hösten får den vackra höstfärger och röda bär. Häckberberis passar dock inte om du vill ha en städegrön växt. Den får höstfärgade blad på hösten och tappar dem sedan.
Häckberberis trivs bäst i gassande sol, men klarar sig även i halvskugga. Helt skuggiga lägen bör undvikas.
Den är inte känslig för blåst.
I Sverige odlas häckberberis is växtzon I-VI. Kan eventuellt också fungera i växtzon VII om förhållanden är bra i övrigt.
Jorden ska vara väldränerad, och hellre vara mot det torra hållet än för blöt och sank. Måttligt näringsrik är bäst.
Det här är en torktålig växt när den väl hunnit etablera sitt rotsystem, men den uppskattar att få hjälp genom torrperioder. Vattna när de övre 3 centimetrarna av jorden är torra.
Nyplanterade plantor utan väletablerat rotsystem är känsligare för torka och man behöver vara mer noga med att vattna dem tillräckligt ofta.
Måttligt näringsrik jord är bäst. Om du behöver tillföra näringsämnen, gödsla med trägårdsgödsel i augusti-september.
Plantering sker vanligen på våren.
Jorden ska vara väldränerad och måttligt näringsrik. Blanda gärna upp en del av den befintliga jorden med planteringsjord innan plantering, det gör det enklare för plantan att etablera sina rötter.
Den rekommenderade tätheten när man anlägger en ny häck med häckberberis är 3-4 plantor per löpmeter. Då kan man få en ganska tät häck inom rimlig tid.
Om du vill plantera din häckberberis som solitär, ge den åtminstone 60 cm avstånd till andra buskar.
Tål beskärning väl och är enkelt att forma.
B. thunbergii är en populär prydnadsväxt och flera olika kultivarer förekommer i handeln. Det finns till exempel småväxta varianter som inte blir lika höga som den vilda arten, det finns kultivarer som växer extra upprätt och är avsedda för strikta häckplanteringar och det finns kultivarer som får annorlunda blad, såsom rödvioletta eller varigerade.
Här är några exempel på välkända kultivarer:
Häckberberis har förvildat sig i delar av USA, framförallt i Great Lakes-regionen i landets norra delar. I delar av norra och östra USA är arten klassificerad som problematisk invasiv art, och vissa åtgärder har vidtagits för att förhindra dess spridning. Till exempel får den inte säljas i Massachusetts. En av anledningarna till att den trivs så bra är att hjortarna undviker att äta den och väljer att äta inhemska arter istället, så häckberberis får en konkurensfördel på den punkten.