Häckoxbär

Häckoxbär (Cotoneaster lucidus) är en av flera arter i släktet oxbär, och som namnet antyder är den en populär häckväxt. Det här är en lövfällande medelstor buske där grenarna har hög tolerans för beskärning och trimning. Det går bra att formklippa häckoxbär om man så önskar.

Häckoxbär är härdig i växtzon I-VII i Sverige, och har inte särskilt omfattande krav. Den är ett vanligt val för offentliga parker och liknande, där det är viktigt att välja robusta häck- och buskväxter.

Utbredingsområde

Häckoxbär är naturligt förekommande i delar av norra Asien och är anpassad till ett förhållandevis kallt klimat.

Utseende

  • Häckoxbärsplantor brukar bli ungefär två-tre meter höga som fullvuxna, och kan bli ungefär två meter breda.
  • Barken kan utveckla ett fiskbensmönster.
  • Löven är mörkgröna och glänsande, och får sedan gula och röda höstfärger. Varje löv är 2-7 cm långt och uppemot 2 cm brett.
  • Blommorna är små, vita eller blekrosa och sitter i kluster. Häckoxbär brukar blomma i början av juni, men under vissa förutsättningar startar blomningen redan i maj.
  • Busken får vackra svartaktiga bär, som blir ungefär 1 cm i diameter. De mognar i september-oktober.

Doft

Blommorna är doftande.

Skötselråd

Var passar det med en häck av häckoxbär?

  • Häckoxbär är ett populärt val när man vill ha en hög och tålig häck som blir tät och lummig och ger bra insynsskydd. Växtsättet är kraftigt, upprätt och tätgrenigt. Häckoxbär kan bli uppemot tre meter hög och två meter bred, men det är vanligt att man beskär häckar och håller dem mindre än så.
  • Trots att häckoxbär inte utvecklar något enormt rotsystem brukar busken klara sig bra även på blåsiga platser, så den kan användas som lähäck.
  • Häckoxbär är härdig ända upp till växtzon sju i Sverige.
  • Häckoxbär brukar klara sig även i utsatta miljöer, till exempel nära stora vägar där luften har mycket avgaser i sig. Den planteras även i industriområden.
  • Häckoxbär klarar sig i både sol, halvskugga och skugga, men brukar trivas allra bäst i halvskugga.
  • Den är tålig mot beskärning och klippning, och används ofta för klippta häckar.
  • Häckoxbär passar inte där du behöver en vintergrön häck, för löven får höstfärger, och faller sedan av i början av vintern.

Växtzon

I Sverige är häckoxbär härdig i zon I-VII.

Jord

Häckoxbär växer bäst i lös jord som dränerar väl. Den är inte särskilt petig vad gäller pH-värdet.

Att plantera en häck av häckoxbär

  • Den allmänna rekommendationen är att plantera 3-4 plantor häckoxbär per löpmeter om du vill anlägga en häck som blir tät någorlunda snabbt.
  • Plantera i vanlig planteringsjord. Tillsätt gärna kogödsel i samband med planteringen.

Vattning

Nyplanterade plantor behöver extra mycket vatten eftersom de inte har hunnit etablera sitt rotsystem. Håll jorden fuktig och låt den inte torka ut. (Detta är inte samma sak som att låta växten stå i plaskvåt jord hela tiden.)

Under åtminstone de två första åren efter plantering kommer häcken att vara känslig mot torka och man bör inte låta jorden torka ut helt. Vattna vid behov, tills det blir frost i marken. Vattna inte under vintern. Börja inte vattna igen förrän risken för frost i jorden är över.

Gödning

Häckoxbär uppskattar kogödsel.

Beskärning

Man kan beskära hårt under vårvintern, innan den nya växtsäsongen kommer igång. Det går också bra att beskära under den så kallade JAS-perioden, det vill säga Juli-Augusti-September. Det är vanligt att man trimmar häckoxbärshäckar och buskar under den här perioden.

Det är bra att gallra ut äldre grenar från basen, för att uppmuntra häcken att bli tät och frodig även långt ned.

Förökning

Häckoxbär kan förökas med frön och sticklingar.

Om du vill fröså häckoxbär, tänk på att fröna behöver en period av vinter och sedan vår för att triggas att gro. (Detta kan åstadkommas på falsk väg om man inte vill utsätta dem för en hel verklig vinter.)