Myrtentry

Myrtentry (Lonicera nitida) är en vintergrön buske från Kina. Den är härdig i odlingszon I och II i Sverige och brukar bli ungefär 120 cm hög som fullvuxen i vårt land. Den går att formklippa och har på senare år seglat upp som ett alternativ till buxbom där man vill ha vintergröna och formklippta häckar. En anledning till att många börjat tveka kring att plantera mer buxbom är rapporter om att vissa buxbomsproblem har visat tendenser på att bli vanligare i Sverige, framförallt svampsjukdomen buxbomssot och fjärilar av arten buxbomsmott vars larver kan orsaka omfattande skador på buxbomens bladverk.

Vid sidan av den vanliga L. nitida kan man även hitta diverse kultivarer i trädgårdshandeln, till exempel Lonicera nitida ’Baggesen’s Gold’, Lonicera nitida ’Briloni’ (även kallad ’Edmee Gold’) och

Lonicera nitida ’Maigrün’. Innan du köper en kultivar är det viktigt att du skaffar information om just den kultivaren, eftersom den kan skilja sig från den rena arten på olika vis, till exempel vad gäller växtsätt, maxhöjd och vinterhärdighet.

Hemvist och habitat

L. nitida är inte en svensk eller ens europeisk art. Den passar alltså inte där man vill använda en inhemsk svensk art för att skapa en häck. Ursprungsområdet för myrtentry ligger i Kina; i provinserna Yinnan och Sichuan.

Miljö i det vilda

I naturen hittar vi framförallt myrtentry längs vattendrag på ganska hög höjd, från 1 200 till 3 000 meter över havet. Ursprungsområdet för myrtentry kännetecknas av en kraftfull regnsäsong som inträffar mellan juli och september, och på vintrarna blir det minusgrader. Det verkar som att myrtentry föredrar jord som är lös och näringsrik.

Myrtentry växer ofta i snår tillsammans med gul bambu (Fargesia murielae) och kerria (Kerria japonica).

Trivia: I Asien är det inte ovanligt att välja myrtentry när man ska skapa en bonsai.



Beskrivning av Lonicera nitida

Hur stor blir myrtentry?

Myrtentry brukar bli ungefär 1,2 meter hög i Sverige och lika bred om man låter den växa fritt. Det är vanligt att man klipper och beskär den för att hålla den smalare när man använder den som häckväxt.

Rotsystem

Myrtentry bildar ett rejält rotsystem där kraftfulla huvudrötter och sidorrötter skickas ut. Rotsystemet söker sig både neddåt och ut åt sidorna.

Barken

I början är barken rödbrun, sedan blir den olivgrön till grå.

Bladverket

Det här är en städesgrön buske.

Myrtentry får små läderartade blad; de brukar inte bli längre än ugnefär 1,5 cm. Bladen är mörkgröna och glansiga på ovansidan, och ljusare på undersidan. Till formen är de breda och äggformade.

Hjortdjur och hardjur brukar låta bli att äta av myrtentry.

Blommor och bär

Myrtentry blommar under senvåren och får då små blommor, ungefär 0,5 cm i diameter, som är gräddvita eller gulvita och inte drar särskilt mycket uppmärksamhet till sig – i alla fall inte visuellt. Doftmässigt har de däremot en tydlig doft.

Vissa buskar får små blålila bär.

Om man ansar och klipper myrtentry hårt kan blomning och bärproduktion reduceras eller utebli.

Var passar det med en häck av myrtentry?

Där du vill ha en städesgrön häck

Myrtentry passar bra där man vill ha en städesgrön häck.

Där du inte vill ha en hög häck

Myrtentry brukar inte bli högre än 1,2 meter i Sverige, så den passar inte där man vill ha en mycket hög häck.

Där du vill ha en häck som går att formklippa

En anledning till att myrtentry har ökat i popularitet på sistone är att den går att formklippa och är ett bra alternativ till buxbom.

I de allra sydligaste delarna av Sverige

Myrtentry är bara härdig i odlingszonerna I och II i Sverige. (Det finns dock vissa extra tåliga kultivarer som även brukar klara sig i odlingszon III.)

I full sol eller lätt skugga

Myrtentry är solälskande. Den kan hantera lätt skugga, men skuggare platser än så rekommenderas inte.



Skötselråd för en häck av myrtentry

Jorden

Jorden bör vara väldränerande och näringsrik. Innan plantering, kontrollera den vanliga trädgårdsjorden och förbättra den om behov finns.

Vattning

Myrtentry brukar kunna hantera (rimliga) torrperioder väl, men den är känslig när den är nyplanterad och behöver då vattnas genom torra perioder.

Beskärning

Som nämns ovan är myrtentry en buske som man kan beskära och formklippa. Det går till och med att skapa de fantasifyllda former i trädgården som vi normalt associerar med buxbom. Detta innebär dock inte att man måste hålla på och klippa och putsa på en häck av myrtentry för att den ska hålla sig fin, det går tvärt om utmärkt att lämna den ifred och låta den växa mer naturligt om man så föredrar.

I mer gynnsamma klimat förekommer det att myrtetry blir högre än 1,2 meter, men det är ovanligt i Sverige. Om man låter en myrtetry bli högre än 1,5 meter kan man räkna med att grenarna blir så tunga att de börjar hänga ned. Många odlare ogillar detta, särskilt när växten används som häck, och beskär den därför på toppen för att hålla den kortare.

Kultivaren Myrtentry ’Maigrün’

Lonicera nitida ´Maigrün´ är en liten kultivar som växer sig tät och inte brukar bli högre än 50-100 cm. Den används med fördel där man vill ha låga häckar och kantplanteringar. Till skillnad från den rena arten är den härdig ända till och med odlingszon III i Sverige. Ett soligt läge rekommenderas. Precis som den rena arten vill den ha väldränerande och näringsrik jord, och är känslig mot torka när den är nyplanterad. Bladverket är städesgrönt och Maigrün kan formklippas om man så önskar. Blomningen sker på försommaren och blommorna är små och vita.