Snabblänkar
Vinterlinguster brukar vi kalla växter i Lingustersläktet (Lingustrum) som behåller sina gröna blad långt in på vintern och inte tappar dem förrän på vårvintern när det börjar bli dags för nya blad att spricka ut inför nästa säsong.
Vinterliguster är ett vanligt val för platser där man vill ha en häck eller ett buskage som inte står kalt under vintern – särskilt om man inte är sugen på att använda sig av städesgröna barrträd utan vill ha vanliga blad. På våra breddgrader här i Sverige är utbudet definitivt inte enormt när det gäller lämpliga häckväxer som har gröna blad och inte tappar dem inför vintersäsongen, så det är inte svårt att förstå varför vinterliguster blivit så omtyckta. Vinterliguster fungerar till exempel bra där man vill ha ett tätt insynsskydd som inte står naket och glest mellan senhösten och lövsprickningen.
Viktigt: Många arter och släkter i Ligustersläktet (Ligustrum) är inte vintergröna utan får höstfärger och tappar sina blad inför vintern. Om du har beundrat grannens vintergröna häck och fått veta att det är en ligusterhäck, kliv inte in på plantskolan och köp vad som helst som har ordet liguster på etiketten. Om det är en vintergrön liguster du är ute efter är det viktigt att du väljer rätt. Du bör också dubbelkolla att den verkligen är lämplig för din växtzon och läget.
Två exempel på vintergröna ligustrar som är populära häckväxter i Sverige är Ligustrum vulgare ’Atrovirens’ och Ligustrum vulgare ’Liga’ som finns hos många plantskolor och trädgårdsbutiker. Bägge är härdiga till och med växtzon fyra i Sverige.
Den här kultivaren behåller sina gröna blad länge och är härdig till och med växtzon fyra. Med rätt klippning blir den en tät och robust häck. Dock växer sig Liga vanligen inte högre än 2-3 meter, så vill man ha en högre häck än så får man välja något annat alternativ, till exempel Atrovirens som kan bli uppemot fyra meter hög.
Precis som de flesta andra vinterligustrar klarar Liga av hård beskärning och kan formklippas. Den får mörkgröna blad. Blommar med vita blmmor, vanligen i juni. Hårt ansade häckar av Liga brukar inte blomma så mycket eftersom man putsat bort de ytterkanter där blommorna skulle ha utvecklats.
Blommorna utvecklar bär, vilka inte ska ätas eftersom de är giftiga för människor.
Växtzon: I-IV i Sverige
Läge: Sol eller halvskugga. Blir det för skuggigt är det svårt att få häcken att växa sig tät.
Jordmån: Inga högra krav. Bra dränering rekommenderas, och är extra viktigt för en nyplanterad häck.
Vattning: Tills plantorna har etablerat ett bra rotsystem bör man vattna två gånger i veckan under torrperioder under växtsäsongen. Därefter brukar det räcka med vatten en gång i veckan under torrperioder.
Gödning: Gödsel gör att häcken växer snabbare. Bästa tiden på året att gödsla är våren.
Den här kultivaren påminner väldigt mycket om Ligustrum vulgare ’Liga’ och har i sort sett samma krav vad gäller växtzon och skötsel. Ligustrum vulgare ’Atrovirens’ växer sig dock högre, uppemot fyra meter, och väljs därför gärna där man vill ha en rejält hög häck eller högt buskage av vinterliguster – till exempel som insynsskydd och bullerskydd.
Även plantor som säljs som vinterliguster kan tappa sina blad tidigt under vintersäsongen om man har otur. Här är några vanliga orsaker:
Ligustrum vulgare innehåller ämnen som har irriterande egenskaper och kan orsaka förgiftningar hos människor. Detta gäller inte bara vintergröna varianter, utan hela arten. Hela växten är olämplig att förtära, inklusive bären. Vanliga symptom på förgiftning är magont, illamående, kräkningar och diarré. Vid en allvarligare förgiftning kan även andra symptom uppstå. För mer information, kontakta Giftinformationscentralen. Vid misstänkt akut förgiftning kan man ringa det vanliga larmnumret 112. Om det inte är så bråttom kan man ringa 010-456 6700 istället.
Om du är orolig över att barn ska lockas att äta bären (de ser ut som mörkblå druvklasar i miniatyr) kan du ansa din ligusterhäck så att inga bär bildas. Det är vanligt att det inte blir några bär på hårt klippta häckar, eftersom blomknoppar och blommor vanligen utvecklas i ytterkanten på busken och därför klipps bort innan de hinner producera frukt. Man kan hålla koll på sin häck och klippa bort eventuella blommor som ändå uppstår, och sedan göra en inspektion igen senare för att se om man missat några blommor som är på väg att bilda bär.
Nej, men i vardagsspråket är det vanligt att blanda ihop de två begreppen. När man köper plantor till trädgården är det därför bra att dubbekolla så man vet vad man kan förvänta sig.